Nalazite se u > Župni događaji

Sv. Maksimilijan Kolbe svoj je život stavio u ruke Majke Božje

Sv. Maksimilijan Kolbe svoj je život stavio u ruke Majke Božje

Na današnji dan, 14. kolovoza 1941. godine, u strahotama koncentracijskoga logora Auschwitza, u kojemu je prolazio svoju kalvariju ukupno 79 dana, ubijen je u tzv. bunkeru gladi franjevac otac Maksimilijan Kolbe koji je ponudio svoj život u zamjenu za život jednoga oca obitelji, Franciszeka Gajowniczeka. Nakon dva tjedna neopisivoga trpljenja, logorski čuvari odlučili su ubrzati smrt osuđenih smrtonosnom injekcijom budući da je samo još četiri logoraša bilo živo, a među njima i otac Maksimilijan, koji je do kraja bodrio zatvorenike pjesmom i molitvom. Na koncu je otac Kolbe pružio ruku za smrtonosnu injekciju, a „Zdravo Marijo" bile su posljednje riječi koje je taj svetac, rođen u Poljskoj 1849. godine, izgovorio prije smrti. Tako su njegove riječi prije preminuća bile pečat na život stavljen u ruke Bezgrješnoj. Dan poslije, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, njegovo je tijelo spaljeno u krematoriju, a njegov pepeo pomiješan s pepelom drugih osuđenih na smrt. Papa Franjo se, kao i njegovi prethodnici, tijekom posjeta Auschwitzu, 29. srpnja 2016. godine, u okviru apostolskoga putovanja u Poljsku, zadržao u tihoj molitvi u ćeliji mučeništva toga poljskog sveca.

Svetim ga je proglasio sv. Ivan Pavao II., 10. listopada 1982. godine. Papa Wojtyła je tada u propovijedi istaknuo da je nadahnuće cijeloga života oca Kolbea bila Bezgrješna kojoj je povjeravao svoju ljubav prema Kristu i želju za mučeništvom. Žrtvovati se tako spontano moguće je samo ako se srce za to priprema cijeli život. Upravo je po tom nadahnuću 1917. godine ustanovio Vojsku Bezgrješne, a cijelim svojim životom nastavio je svjedočiti da "samo ljubav stvara”. Njegova tijela nema, ali njegov duh je ostao živjeti u Pokretu «Vojske Bezgrešne» koji je osnovao.

militia immaculatae vojska bezgrješne

Vojska Bezgrješne utemeljena je uoči blagdana svete Margarete Marije Alacoque, 16. listopada 1917. godine. Bijaše to osobito teško vrijeme za Crkvu. Upravo je te 1917. godine masonerija slavila dvjestotu obljetnicu Velike lože Engleske, nastalu iz ujedinjenja četiriju disidentskih loža koje su djelovale u različitim dijelovima Londona. U Rimu je 17. veljače, na dan smrti Giordana Bruna, organizirana velika masonska manifestacija. Masonska je povorka, na putu prema Brunovu spomeniku, prolazila ulicama talijanskoga glavnog grada te se dugo zaustavila na Trgu svetoga Petra, mašući pod papinim prozorom "crnom zastavom sa slikom svetoga Mihaela Arkanđela pod Luciferovim nogama”. Transparenti su veličali Sotonu dok je jedan od natpisa glasio: "Sotona će upravljati Vatikanom, a papa će mu služiti kao švicarska garda.” Fra Maksimilijana Kolbea, studenta teologije na Međunarodnome kolegiju franjevaca konventualaca, duboko je pogodila bezbožna odvažnost masonâ te osjeća kako treba poduzeti nešto u obranu Crkve. Razmišlja o marijanskoj udruzi čiji će cilj biti obraćenje grješnikâ, osobito masonâ, kao i posvećenje svih kršćana. Osniva Vojsku Bezgrešne. Vojska Bezgrešne ima svoj znak, „municiju", kako ju naziva Maksimilijan Kolbe, a to je Čudotvorna medaljica. Mnogobrojne milosti Marija je posredovala onima koji su je s vjerom nosili.

vojska bezgrješne u riječkoj nadbiskupiji

i župi sv. antuna padovanskog na kantridi

Vojska Bezgrješne u Riječkoj Nadbiskupiji osnovana je 23.03.2003. godine. Nakon nekoliko godina zajedničkih nedjeljnih susreta kod sestara milosrdnica u samostanu sv. Vinka u Kresnikovoj, odlučeno je da se organiziraju ogranci po župama. Tako je i u našoj Župi sv. Antuna Padovanskog na Kantridi, na inicijativu tadašnje voditeljice Vinke Mudrovčić i uz suglasnost prijašnjeg župnika don Ivana Kordića, u nedjelju 22.05.2011. godine u 16 sati održan prvi susret članova Vojske Bezgrješne naše Župe. Od tada susreti su redovito održavani; ispočetka svake druge nedjelje u mjesecu, a potom svake druge subote u mjesecu. Svaki susret započinjemo molitvom Duhu Svetomu, posvetnom molitvom Bezgrješnom Srcu Marijinu koja završava molitvom koju članovi Vojske Bezgrješne svakodnevno mole: "O Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se Tebi utječemo, i za sve one koji se tebi ne utječu, a naročito za neprijatelje svete Crkve, i za sve one koji su Tebi preporučeni!" i molitvom sv. Maksimilijanu Kolbeu. Potom imamo razmatranje dobrog duhovnog štiva o Bezgrješnoj ili prigodno uz blagdane svetaca ili uz određeno vrijeme u liturgijskoj godini. Nakon susreta, članovi Vojske Bezgrješne predmole Gospinu krunicu u crkvi, prije početka misnog slavlja. Povezani smo s voditeljem i duhovnim asistentom Vojske Bezgrešne, o. Zdravkom Tuba i voditeljicom VB Riječke nadbiskupije, kao i voditeljima i članovima ostalih ogranaka. Na blagdan Gospe od Čudotvorne medaljice 27.studenog, svake godine se rado okupljamo u kapeli sv. Josipa kod sestara milosrdnica u Rijeci, kao i na trodnevnicu koja prethodi blagdanu.

U povodu proslave 100. godišnjice postojanja Vojske Bezgrešne (1917.-2017.) u subotu, 23. rujna 2017. u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu održan je prvi Nacionalni susret članova Vojske Bezgrešne kojemu smo i mi prisustvovali. Program je započeo euharistijskim klanjanjem, a potom nastavljen euharistijskim slavljem kojega je predvodio zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško. Iste godine održan je i susret članova Vojske Bezgrješne Riječke Nadbiskupije i Porečko-Pulske biskupije na Trsatu kada je euharistijsko slavlje predvodio nadbiskup mons. Ivan Devčić. Također se rado odazivamo i na hodočašća koja se organiziraju za članove naše udruge.

Papa emeritus Benedikt XVI. je prigodom audijencije ohrabrio članove Vojske Bezgrješne riječima: "Vi imate veliki uzor svetosti, profesionalnosti i poniznosti. Crkva je u velikoj potrebi i očekuje vašu pomoć. Molim vas ne odustajte ići naprijed s pouzdanjem i nadom. Vaša karizma je aktualna, stoga obnovite svoje članstvo i svoje oduševljenje. Dao Bog da tako i bude. Amen."

Antonija Grgić, voditeljica Vojske Bezgrješne u župi sv. Antuna Padovanskog, Kantrida

 

 

 

 

 

 

Sv. Maksimilijan Kolbe svoj je život stavio u ruke Majke Božje
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi